24.07.2023

Бойлер - джерело гарячої води

 

Бойлери - це водонагрівачі, які забезпечують одну або кілька точок водозабору гарячою водою. Сучасні агрегати реалізовані у різноманітних модифікаціях, працюють від кількох видів джерел. Усі апарати відрізняються не тільки теплоносієм, а й розмірами, формою, методом кріплення.

 

На сьогоднішній день купити бойлер в Україні можна, не виходячи з дому. Достатньо відкрити сайт нашого інтернет-магазину та переглянути каталог представлених моделей. До кожної додається докладний опис та фото, оформити замовлення можна, заповнивши коротку форму або зв'язавшись з нашим менеджером по контактним номерам у верхній частині сторінки.

Бойлер для води: різновиди

Сучасний ринок пропонує два основних варіанти: проточний, від газу чи електрики, і накопичувальний, обладнаний баком та нагрівачем. Вибір конкретної моделі залежить від вимог споживача, можливості підключення та вільного простору.

Проточний

Як правило - з невеликими габаритами, простий у підключенні і не займає багато місця у приміщенні. Купити бойлер можна двох видів:

  • електричний водонагрівач - миттєво здійснює нагрівання, з великою пропускною здатністю. З недоліків можна відзначити високе споживання в момент нагріву, потрібна якісна проводка, що витримує потужність до 3-5 кВт;
  • газовий — за ресурсними витратами вигідніший за електроприлад, безпечний і автономний. Проте, вимагатиме облаштування димоходу Якщо до цього було встановлено колонку — монтаж спрощується. За відсутності димоходного отвору доведеться подбати про її реалізацію. Крім того, знадобиться узгодження змін газорозподільного плану у відповідних службах.

Накопичувальний водонагрівач

Найбільш популярні у приватних будинках та на заміських ділянках, де немає підведення газової системи. Для монтажу на стіні або підлозі потрібно підготувати відповідне місце. Складається агрегат з кількох основних компонентів:

  • Бак для води з утепленням для того щоб утримувати тепло нагрітої води якнайдовше без втрат
  • ТЕН - головний елемент бойлера який нагріває воду;
  • Магнієвий анод, для захисту баку та ТЕНів від електрокорозії
  • Терморегулятор, який вимикає та вмикає ТЕН при нагріві та охолодженні води;
  • Патрубки.

Водонагрівач із накопичувальною системою випускається з різною потужністю, починаючи від 1 кВт та більше. Об'єм резервуара також може відрізнятися від 50 до 1500 л. Це дозволяє встановлювати апарати як у приватних домоволодіннях, так і комерційних структурах.

 

Місткість огорнена утеплювачем, за рахунок чого температура буде стабільною протягом декількох днів навіть за відсутності електромережі. У середньому за добу вона падає на 1-2 градуси.

 

Нагрівальний компонент може бути розміщений вздовж усієї ємності бойлера, як змійовик, або розташовуватися знизу, як і відбувається в більшості випадків. Так як на цю деталь припадає найбільше навантаження, він потребує періодичної заміни.

 

Звертаємо увагу на місце, куди вбудований компонент, залежить складність ремонту. ТЕН буває двох типів:

  • мокрий - поміщений безпосередньо в бак, через що заміна буде складніше, зате агрегат обійдеться дешевше;
  • сухий - ціна на такий електробойлер вища, але періодичність заміни значно збільшується. ТЕН знаходиться в герметичному корпусі і не має контакту з водним середовищем, тому захищений від накипу та замикання.

Згодом заміні підлягає і магнієвий анод. Він запобігає руйнуванню ТЕНу та бака водонагрівача

Окремою групою виділяються бойлерні моделі непрямого способу роботи. Їх особливість полягає в тому, що елемент, що гріє, відсутній як такий, а нагрівання проводиться за рахунок загальної системи опалення. З переваг — жодного клопоту з ТЕНом або газопостачанням, безперервна подача нагріву та отримання великої кількості гарячої води. Мінуса - використання тільки в опалювальний сезон.

За якими критеріями вибирати нагрівач

Перед тим, як купувати бойлер, важливо визначитися з деякими параметрами:

  • спосіб монтажу - проточні компактніші, їх можна розмістити в невеликому просторі ванної або кухні. Для накопичувального потрібно багато місця, він габаритніший і важчий, тому монтаж краще виконувати з помічниками;
  • місткість - якщо ви зупинилися на накопичувальному варіанті, потрібно правильно розрахувати кількість води, яка нагріватиметься за один раз. Наприклад, для невеликої сім'ї з 2-х осіб вистачить 50 літрів, якщо в будинку четверо і більше мешканців варто вибрати 100-літровий об'єм;
  • спосіб нагрівання - вигідніше купувати накопичувальні системи, щоб забезпечити себе гарячою водою навіть за короткочасної відсутності електропостачання. Варто враховувати, що для звичайного споживання достатньо 35-40 градусів, а елемент нагріває в середньому до 70-80 градусів. Вибір газового пристрою буде оптимальним за наявності димаря та належного проекту;
  • матеріал бака - буває зі звичайної та нержавіючої сталі, другий варіант кращий через стійкість металу до корозії. Вартість такого апарату буде вищою, але вона виправдана довговічністю та безпекою основного елемента, також зараз є нагрівачі з склокерамічним покриттям, які також будуть служити довго та не поступаються нержавіючим моделям.
  • процес встановлення - згідно із законами фізики, вода при нагріванні піднімається вгору, а холодна залишається внизу. Тому подача підводиться знизу, а паркан для використання зверху. Перед початком роботи необхідно чітко розуміти спосіб підключення, а за відсутності навичок краще звернутися до фахівців.

Де та як купити бойлер не дорого

На якому б варіанті ви не зупинилися, в нашому інтернет-магазині завжди є різні моделі на будь-який об'єм і зовнішнє оформлення. На вибір покупця представлені: з горизонтальною та вертикальною установкою, газові, електричні бойлери.

Ціна залежить від багатьох факторів, таких як обсяг бойлера, виробник, функціонал, потужність. Якщо залишилися питання щодо тієї чи іншої моделі — зв'яжіться з нами за вказаними на сайті контактами та отримайте професійну консультацію безкоштовно. Ми допоможемо вибрати оптимально підходящу техніку, який буде відповідати вашим потребам, перевагам та